Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

ΑΕΛ: Aρχίζει το κολασμένο δίμηνο

Γράφει ο Φώτης Βακιρτζηδέλης
Η προετοιμασία της ΑΕΛ ολοκληρώθηκε με κανονικούς ρυθμούς, ο προπονητής προσπάθησε να δέσει την ομάδα που θέλει και να της περάσει την φιλοσοφία του, οι ποδοσφαιριστές έδωσαν τον δικό τους αγώνα για μια θέση στην ενδεκάδα και οι δηλώσεις όλων είναι γεμάτες αισιοδοξία. Ότι συμβαίνει δηλαδή, κάθε χρόνο σε κάθε ομάδα. Η πραγματικότητα όμως μπορεί να είναι άλλη και αυτό φαίνεται όταν αρχίζει το πρωτάθλημα. Δόθηκαν ήδη τα αναγκαία φιλικά παιχνίδια από το οποίο οι φίλαθλοι πήραν μια πρώτη γεύση για το τι θα δουν στην συνέχεια αν και αυτοί οι αγώνες είναι περισσότερο για να κάνει την δουλειά του ο προπονητής και τίποτα άλλο. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η ομάδα είναι σε καλό δρόμο με κάποιες ελλείψεις ή κενά που ελπίζουμε να καλυφθούν από εσωτερικές αλλαγές. Παρά το ότι δεν έγιναν οι μεταγραφές που ελπίζαμε, οι παίκτες που ήρθαν δεν είναι για πέταμα. Κάποιοι έμπειροι, κάποιοι ελπιδοφόροι και κάποιοι από τον περσινό βασικό κορμό της ομάδας, αν δέσουν μπορούν να αποτελέσουν ένα αξιόμαχο σύνολο. Αλλά…

Αλλά φέτος υπάρχει μια ιδιαιτερότητα η οποία αρχίζει από την ρεμιέρα του πρωταθλήματος. Στους πρώτους επτά αγώνες η ΑΕΛ παίζει με τους πέντε πρώτους της βαθμολογίας του περασμένου πρωταθλήματος. Από τους πέντε αγώνες-φωτιά δίνει τους τέσσερις εκτός έδρας (Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Πανιώνιο και ΠΑΟ)και έναν στο σπίτι της με τον ΠΑΟΚ. Επίσης δίνει και άλλους δυο αγώνες στην έδρα της με αντιπάλους που πάντα ήταν γρίφος και πολλές φορές “έκλεψαν” αποτέλεσμα, με το Ατρόμητο και τον Αστέρα Τρίπολης. Μιλάμε για ένα κολασμένο δίμηνο που θα είναι καθοριστικό για την πορεία της ομάδας την υπόλοιπη σεζόν.
Θα πρέπει ο Αντρέ Πάους και οι παίκτες να αντέξουν στην φοβερή αυτή πίεση και να πάρουν αποτελέσματα τέτοια που και ψυχολογικά θα περάσουν το μήνυμα ότι αυτή η ομάδα είναι εδώ με απαιτήσεις και βαθμολογικά να μην την αφήσουν πίσω από πολύ νωρίς. Γιατί αν συμβεί αυτό, το άγχος για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος, θα κάνει όλα τα παιχνίδια – ακόμη και με τους πιο αδύναμους της διοργάνωσης – ντέρμπι.
Αν δεν καταφέρει η ομάδα να περάσει από το ναρκοπέδιο αυτού του διμήνου οι επιπτώσεις θα είναι, σίγουρα, δραματικές σε όλους τους τομείς. Με την ψυχολογία των παικτών στο ναδίρ, με την απογοήτευση των φιλάθλων στο ζενίθ και με την διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης από την διοίκηση να είναι άγνωστη ακόμη μπορεί να χαθεί ακόμη μια χρονιά με απρόβλεπτες συνέπειες.
Πιστεύω ότι παίκτες και προπονητής έχουν καταλάβει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την κλήρωση του πρωταθλήματος. Έτσι θα πρέπει από τους πρώτους δυο-τρεις αγώνες να δείξουν ότι δεν είναι σάκος του μποξ. Η απόδοση τους θα πρέπει να είναι τέτοια, που ακόμη και αν όλα τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά, να τους κάνει κερδίσουν τον σεβασμό των αντιπάλων τους και να περάσου την εικόνα μιας πραγματικά υπολογίσιμης δύναμης.
Οι φίλαθλοι θα πρέπει να κατανοήσουν τις δυσκολίες που έχει αυτό το δίμηνο και να γίνουν ο 12ος παίκτης. Να μην απογοητευθούν από πολύ νωρίς και να στηρίξουν ψυχολογικά τους παίκτες για έχουν τις δυνάμεις να παλέψουν κάθε παιχνίδι.
Η διοίκηση θα πρέπει να παραμείνει ψύχραιμη σε όποια κατάσταση διαμορφωθεί (θετική ή αρνητική) από πλευράς αποτελεσμάτων και να κάνει σωστή διαχείριση της. Κυρίως να μην εμπλακεί στον ανελέητο πόλεμο που έχουν μεταξύ τους οι “μεγάλοι” και να μην παρασυρθεί σε λυκοφιλίες. Είμαστε η ΑΕΛ και δεν έχουμε ούτε φίλους, ούτε εχθρούς. Έχουμε μόνο αντιπάλους μέσα στο γήπεδο. Τίποτα άλλο.
AELKOLASHΔεν είμαι αιθεροβάμων για να πιστεύω ότι θα τους “σκίσουμε”, θα τους “πατήσουμε”, θα τους “λιώσουμε” αλλά δεν θέλω να γίνω και Κασσάνδρα και να προβλέψω από σήμερα την κακή απόδοση της ομάδας, το γύρισμα της πλάτης στην ομάδα ή τις ακραίες συμπεριφορές από τους φιλάθλους ή τις σπασμωδικές κινήσεις και λανθασμένες επιλογές της διοίκησης.
Αν λοιπόν αυτοί οι τρεις βασικοί πυλώνες της ΑΕΛ (ποδοσφαιρικό τμήμα, φίλαθλοι και διοίκηση) λειτουργήσουν με σύνεση, ηρεμία και μέγιστη απόδοση των δυνατοτήτων του ο καθένας, υπάρχει ελπίδα να βγούμε αλώβητοι από την κόλαση αυτού του διμήνου.
Αν το πετύχουμε αυτό η συνέχεια θα είναι πιο εύκολη και η πορεία ανοδική. Αν ένας από τους τρεις αυτούς πυλώνες δεν αντέξει στην πίεση αλίμονο μας.
Αλλά νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε γιατί… η ΑΕΛ είμαστε!         

Πρωτοσέλιδα

Πρόγραμμα TV